De cand mi-am cumparat aparat pentru inghetata am experimentat multe retete. Inghetata Cappuccino este in topul preferintelor mele de vara aceasta, alaturi de inghetata cu Dulce de Leche si inghetata de portocale. Ideea de a-i adauga bucati de ciocolata neagra s-a dovedit geniala (si din pacate nu ma pot lauda ca a fost ideea mea). Gustul amarui al ciocolatei complementeaza perfect dulceata cafelei cu lapte. In plus, mie imi place la nebunie sa combin textura cremoasa a inghetatei cu diverse "crantz-uri".
Datorita acestei inghetate am facut si o descoperire. Mai bine spus o redescoperire.
Cand i-am povestit unei prietene despre aceasta inghetata mi-a spus "O pot face si cu Inka, nu? Ca sa dau si copiilor..." Nu ma gandisem la asta, de fapt uitasem ca exista Inka. Si dupa multi ani am gustat din nou Inka...
Cand i-am povestit unei prietene despre aceasta inghetata mi-a spus "O pot face si cu Inka, nu? Ca sa dau si copiilor..." Nu ma gandisem la asta, de fapt uitasem ca exista Inka. Si dupa multi ani am gustat din nou Inka...
Am facut aceasta inghetata si in varianta "cafea instant" si in varianta "Inka" si ambele sunt bune. Folosind cafea instant vom obtine o inghetata cu o aroma mai puternica. O sa prefer mereu varianta aceasta dar cateodata nu mi se pare ca merita efortul mancatului pe ascuns (ca sa nu ma vada copiii) asa ca pana mai cresc copiii, Inka will do it just fine.
Inghetata se face foarte usor, este suficient un tel, nu este nevoie sa murdariti mixerul sau robotul. Smantana nu trebuie batuta pentru a deveni frisca ci se foloseste ca atare. Este important sa adaugati un alcool daca nu aveti extract de vanilie pentru ca alcoolul scade temperatura de inghet si astfel inghetata va ramane mai cremoasa.
Ingrediente (pentru cca. 500 - 600 ml):
- 200 ml lapte
- 3 lingurite cafea instant (sau 1 si 1/2 linguri Inka)
- 4 galbenusuri
- 1/2 lingura apa
- 70 g zahar
- 200 ml smantana dulce pentru frisca
- 1/2 lingura extract de vanilie (sau un alt alcool: cognac, vodka, etc.)
- 1 varf de cutit de sare
- Optional: 1 lingurita de coaja rasa fin de lamaie BIO
- 40 g ciocolata neagra, taiata bucatele mici
Modalitate preparare:
- Se pun laptele si cafeaua pe foc intr-o craticioara cu fund gros si se incalzesc pana aproape de punctul fierberii dar nu se dau in fiert (pana cand apar bule pe margini sau iese primul firicel de abur) apoi se da deoparte.
- Se mixeaza impreuna galbenusurile, apa si zaharul.
- Se toarna amestecul de lapte cald peste oua, in fir subtire, amestecand continuu pentru a nu se coagula ouale.
- Se pune din nou amestecul pe foc mediu si se amesteca continuu pana cand incepe sa se ingroase.
- Se ia de pe foc si se adauga restul ingredientelor amestecand cu un tel (nu cu mixerul, altfel smantana s-ar putea transforma in unt): smantana, extractul de vanilie, sarea si coaja de lamaie (daca ati decis sa adaugati).
- Se pune in frigider pentru 8 ore. Inainte de a pune amestecul in aparatul pentru inghetata, se mai tine la congelator pentru 5’.
- Cu cateva minute inainte de a scoate inghetata din aparat, cand paleta inca se roteste, se adauga treptat bucatelele de ciocolata pentru a se incorpora uniform.
Va place ciocolata? Va recomand sa incercati si inghetata cu ciocolata. Este o combinatie ideala intre un gust extra ciocolatos si o cantitate cat mai mica de zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu