joi, 29 august 2013

Despre aparatul pentru inghetata

aparat-inghetata-Carrefour-Home
In ultima vreme am facut o pasiune pentru inghetata. De aceea, m-am gandit ca ar fi bine sa imi fac eu inghetata acasa. Astfel, pot alege eu ingredientele, nu folosesc conservanti, E-uri sau alte nebunii, pot face orice combinatii imi plac si obtin o inghetata mai sanatoasa decat cea din comert. In plus, ii pot da linistita copilului sa manance inghetata, stiind exact ce contine. A aparut astfel ideea de a-mi cumpara un aparat pentru inghetata...
Pentru ca nu voiam sa imi cumpar un alt aparat care sa imi aglomereze inutil bucataria, si asa mica, a urmat o perioada de documentare temeinica pentru a ma asigura ca merita investitia. Sumarizez mai jos toate informatiile gasite pentru cei interesati sa cumpere un aparat pentru inghetata.

Un aparat de facut inghetata are rolul de a amesteca lichidul pentru inghetata si de a-l raci in acelasi timp. Astfel, se formeaza cristale de gheata mici si se incorporeaza aer in amestec, rezultand o inghetata cremoasa si usoara.
Pentru uz casnic sunt doua tipuri principale de aparat pentru inghetata, care difera prin modul cum este inghetat amestecul:

1. Aparat cu unitate de refrigerare bazata pe un bol cu pereti dubli, in interiorul carora se gaseste un lichid care ingheata la temperaturi joase.
Aparatul este compus din: bol de refrigerare, paleta pentru amestecare, capac si motor. Bolul trebuie tinut in congelator intre 8 si 24 de ore inainte de a prepara inghetata, astfel incat sa se raceasca bine.
Pentru a face inghetata, se monteaza aparatul si se porneste. Se toarna apoi amestecul pentru inghetata, prin orificiul special din capac, si se asteapta intre 15 si 40 de minute, pana cand se ingroasa amestecul. In functie de reteta de inghetata urmata, consistenta finala poate fi mai moale sau mai tare (vezi poza de mai jos). Daca doriti, o mai puteti pune suplimentar in congelator.

bol-aparat-inghetata

Avantaje:
-pret redus (de la 20 € pentru un "no name" pana la circa 100 € pentru o marca cunoscuta)
-nu ocupa mult spatiu
Dezavantaje:
-bolul trebuie tinut in congelator circa 24 de ore inainte de a prepara inghetata. Astfel, procesul de preparare este unul de durata si nu se pot prepara mai multe retete de inghetata in aceeasi transa. Later edit: au aparut aparate de inghetata, bazate pe aceeasi tehnologie, care au doua boluri mai mici, in loc de unul mare. In acest fel se pot prepara simultan doua tipuri de inghetata.
- in functie de dimensiunea congelatorului este posibil sa nu aveti suficient loc pentru bol (in special la congelatoarele cu sertar). In plus, bolul va tine ocupat un spatiu semnificativ in congelator cat timp trebuie racit.
-la anumite retete de inghetata, consistenta finala va fi destul de moale deoarece lichidul pentru refrigerare nu mai este suficient de rece dupa circa 30-40 de minute.

2. Aparat cu unitate de refrigerare automata
Nu am un astfel de aparat dar inteleg ca functioneaza asemanator cu cel de mai sus, cu deosebirea ca refrigerarea o face chiar aparatul.

 Avantaje:
- nu este nevoie de timp pentru racirea bolului, putem face inghetata mai repede si putem prepara imediat mai multe retete de inghetata.
- inghetata poate atinge temperaturi mai scazute deci va fi mai ferma decat cea facuta cu aparatul anterior.
Dezavantaje:
-este scump (circa 300 €)
-este voluminos

Eu m-am decis pentru varianta ieftina (un aparat pentru inghetata marca “Carrefour Home”) si iata cateva pareri dupa ce l-am folosit de mai multe ori:
  • Este bine ca bolul sa aiba un volum mai mare (cca. 1.5 litri) pentru ca nu il veti putea folosi niciodata la capacitatea lui maxima. Amestecul de inghetata isi mareste volumul in timpul inghetarii, deci bolul trebuie umplut astfel incat sa ramana circa 3-4 cm pana la marginea superioara. In plus, amestecul este inghetat mai bine daca este in cantitate mai mica.
  • In instructiunile aparatului meu pentru inghetata scrie sa tin bolul in congelator pentru 8 ore, insa eu am obtinut rezultate mai bune tinandu-l minimum 24 de ore.
  • La majoritatea retetelor incercate a fost nevoie sa pun ulterior inghetata in congelator, pentru a obtine o consistenta mai solida. Pentru gustul meu, este suficient sa o mai tin circa 3 ore si este perfecta. Chiar daca inghetata este lasata mai mult in congelator, cristalele de gheata deja formate nu isi mai maresc mult volumul si va pastra o textura cremoasa si nu una cu "ace de gheata".
  • Va intrebati daca merita sa cumparati un aparat de inghetata sau puteti obtine aceleasi rezultate cu un blender/mixer? Raspunsul este: “depinde” :) Depinde de cat de des vreti sa faceti inghetata. Este o diferenta intre textura inghetatei facuta la aparat si a celei facuta cu blenderul/mixerul, in avantajul aparatului pentru inghetata. Aceasta diferenta este mai mult sau mai putin vizibila in functie de reteta. Un dezavantaj al blenderului este ca trebuie mixata inghetata de mai multe ori la interval de o ora sau cateva ore, deci presupune mai mult efort spre deosebire de a lasa amestecul 30-40 de minute in aparatul pentru inghetata. Dezavantajul aparatului este ca bolul trebuie racit in prealabil un numar mare de ore.
Daca planuiti sa faceti des inghetata si aveti unde sa depozitati aparatul atunci cred ca merita cumparat un aparat pentru inghetata.

Sper sa va ajute informatiile acestea si sa reveniti cu parerile voastre in cazul in care va cumparati un aparat pentru inghetata.

Iata si cateva retete de inghetata delicioasa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu