Aceasta paine este incredibil de simplu de facut din ingrediente de baza (faina, drojdie, sare, apa) iar rezultatul este spectaculos: o crusta crocanta si un miez pufos. Poti spune oricui ca este cumparata dintr-o brutarie pariziana. Din pacate stam prea departe de Paris ca sa ne creada cineva, dar ati prins ideea.
Ingrediente:
- 450 g faina alba (preferabil de tip 650 dar merge si cu 000)
- 1/4 lingurita drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 350 ml apa
- 350 ml apa
Cum se procedeaza?
Detaliez mai jos dar mai bine vedeti filmuletul cu autorul retetei si va veti convinge cat de simplu este.
- Se pun faina, drojdia si sarea intr-un castron mare si se amesteca putin astfel incat drojdia si sarea sa fie distribuite uniform. Acum puteti adauga optional o mana de seminte sau 1/4 lingurita ierburi aromate (eu am incercat cu seminte de floarea soarelui neprajite si oregano. Foarte bun!).
- Se adauga apa si se mai amesteca putin pana cand toate ingredientele sunt incorporate. Se acopera castronul cu un prosop si se lasa la temperatura camerei pentru cel putin 12 ore.
- Se scoate aluatul pe un servet tapetat cu multa faina, se preseaza putin sa iasa aerul, se impatureste ca in filmulet si se mai lasa 30' la temperatura camerei acoperit cu servetul.
- Se incinge foarte bine cuptorul la 250 grade Celsius, impreuna cu o cratita cu capac.
- Se pune aluatul in cratita cu partea impaturita sus (asta este pentru estetica painii) se acopera cu capacul si se lasa 25-30'. Se mai lasa cca. 15' fara capac.
Rezultatul este delicios:
PS: poate veti fi tentati ca si mine sa o faceti din faina integrala. Din pacate nu o sa creasca la fel din cauza cantitatii diferite de proteine continuta in faina integrala fata de cea alba. It's all about chemistry... Daca vreti sa faceti paine integrala neframantata cantitatile trebuie modificate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu