duminică, 2 decembrie 2012

Merdenele cu branza

Merdenele cu branza

Astazi am facut merdenele! Mi se pare ca suna foarte science-fiction chestia asta. Nu as fi crezut niciodata ca eu pot face merdenele si mai ales ca merdenelele mele vor fi atat de delicioase, mai bune chiar decat cele de la patiserie. Si pentru asta trebuie sa-i multumesc Codrutei, pe al carei blog (Apa.Faina.Sare.) am gasit reteta de merdenele. Va recomand sa intrati pe blog-ul ei, este la un cu totul alt nivel. Ati auzit pana acum de “maia”? Eu pana sa intru pe blog-ul ei nu auzisem. Oricum am ramas la stadiul de auzit pentru ca inca nu m-am incumetat sa fac asa ceva.

Trecand la reteta, merdenele cu branza au la baza o reteta foarte simpla. Nu am facut nicio schimbare fata de reteta Codrutei, doar am adaptat-o pentru 4 merdenele in loc de 6.

Ingrediente aluat pentru 4 merdenele:
- 30 g unt (grasime 80%)
- 160 g faina alba
- 100 ml apa
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita otet
- Ulei pentru uns

Ingrediente umplutura:
- 140 g branza de burduf
- 1 albus de ou

Cum se fac merdenelele:

  1. Se imparte untul in 4 cubulete (fiecare cubulet va fi folosit pentru cate o merdenea) si se lasa la temperatura camerei pentru a se inmuia.
  2. Se amesteca faina si apa cu o lingura si dupa ce s-au incorporat se acopera si se lasa la temperatura camerei pentru 20’.
  3. Se adauga sarea si otetul si se framanta aluatul cu mana cateva minute pana cand devine neted. Daca este prea lipicios se mai adauga putina faina.
  4. Se imparte aluatul in 4 bucati egale. Se unge blatul de lucru cu putin ulei, la fel si mainile si sucitorul.
  5. Se intinde fiecare bucata de aluat cat mai subtire, sub forma unui dreptunghi. Se unge peste tot cu unt si se impacheteaza ca o scrisoare (1/3 peste 1/3 si restul peste ele) astfel incat va rezulta un nou dreptunghi. Il ungem si pe el cu unt apoi il impaturim in 4: partea stanga se impatureste pana la mijlocul dreptunghiului, partea dreapta la fel, se unge cu unt una din parti si apoi se suprapun. Toti pasii sunt aratati mai jos:
  6.  Cum se impaturesc merdenelele cu branza facute in casa
  7. Se pun patratelele astfel obtinute pe o farfurie, ungandu-le cu ulei (nu unt!) ca sa nu se lipeasca intre ele, se acopera si se lasa la rece pentru cel putin 1h 30’.
  8. Se amesteca branza cu albusul (mai lasati putin albus pentru uns merdenelele la final) si se pune la rece pana cand o sa fie folosita.
  9. Se incinge cuptorul la 180°C.
  10. Se scoate aluatul din frigider, se unge blatul de lucru cu putin ulei si apoi fiecare bucata de aluat se intinde din nou intr-un patrat cu latura de cca. 15-20 cm. Faceti marginile aluatului mai subtiri si lasati-l mai gros in centru.
  11. In centrul fiecarui patrat se pune ¼ din amestecul cu branza si se impacheteaza (vezi aici cum).
  12. Se pun cu partea impaturita in jos pe o tava tapetata cu hartie de copt sau cu foaie de silicon si optional se pot unge cu albusul ramas si presara cu seminte de susan.
  13. Se lasa la cuptor pana cand se rumenesc ca in imaginea de mai jos.
Merdenea cu branza facuta in casa

O sa iasa niste merdenele uleioase, untoase si branzoase care ti se topesc in gura si pe care le mananci fierbinti pentru ca nu ai rabdare sa se raceasca macar cat sa nu-ti ia gura foc. Sunt dementiale!

Merdenea cu branza facuta in casa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu