Painea neframantata este foarte populara si foarte prezenta in toata blogosfera culinara. Ea se gaseste insa in majoritatea locurilor prezentata in varianta cu faina alba.
Dupa ce am experimentat-o pentru prima data am fost tentata sa incerc si varianta de paine integrala neframantata, sperand sa obtin acelasi gust bun dar cu un numar redus de calorii si cu un aport crescut de fibre. Noroc cu Mark Bittman, cel care a popularizat reteta in The New York Times, care a facut bine si a avertizat sa nu incercam asta pentru ca la fainea neagra lucrurile stau diferit. Si cum Mark Bittman este pasionat de gatit si face si bani buni din asta, s-a apucat si a experimentat pana a gasit o varianta de paine din faina neagra care nu trebuie framanatata si care se face si mai repede decat sora ei alba. Cum spuneam: noroc cu el! :)
Reteta nu difera major de cea cu faina alba insa rezultatul da: painea din faina integrala este mult mai densa, nu este la fel de pufoasa/crescuta si are un alt gust, este mai satioasa.
Ingrediente:
- 300 g faina neagra
- 150 g faina secara
- 1 lingurita drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 350 ml apa
- Optional: seminte diverse si/sau ierburi aromatice
Cum se procedeaza?
- Optional: seminte diverse si/sau ierburi aromatice
Cum se procedeaza?
1.
Se pun faina, drojdia si sarea intr-un castron mare si se
amesteca putin astfel incat drojdia si sarea sa fie distribuite uniform. Tot acum se pot adauga optional semintele
si ierburile aromatice. Eu am
incercat cu o combinatie de seminte de floarea soarelui (cam 30g) , seminte de
in si seminte mac insa voi scoate macul din ecuatie data viitoare.
2.
Se
adauga apa si se mai amesteca circa
1 minut pana cand toate ingredientele sunt incorporate.
O sa arate ca in poza de mai jos:
3.
Se
acopera vasul cu un prosop si se lasa la temperatura camerei pentru 4h. Evident ca o puteti lasa si mai
mult. Eu nu am observat o mare diferenta daca o lasi 7h sau o lasi doar 4h dar
gustul meu nu este suficient de cultivat pentru astfel de fineturi :)
4.
Se
unge cu ulei o forma de copt antiaderenta (gen chec);
5.
Se
scoate aluatul pe o suprafata tapetata cu faina, se framanta putin sa iasa
aerul, i se da o forma dreptunghiulara si se pune in forma de copt.
6.
Se
unge cu putin ulei deasupra, se acopera cu un prosop si se lasa la temperatura
camerei pentru 1h.
7.
Se
incinge cuptorul la 180°C.
8.
Se pune forma in cuptor si se tine
60' apoi se scoate si se raceste pe un gratar.
Asta este tot!
Daca o incercati o sa vedeti ce inseamna o adevarata paine din faina integrala si cat de mare este diferenta intre aceasta si painea integrala din comert. Nu am facut multe variante de paine insa eu cred ca rezultatul obtinut depaseste cu mult efortul depus deci: go for it!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu