Imi place ideea de a manca fructe si legume de sezon. Asociez asta cu imaginea unei gospodine care trece zilnic prin piata, cunoaste vanzatorii, schimba o vorba cu ei, cumpara cele mai bune fructe si legume si se intoarce acasa cu pungile pline de chestii sanatoase (imbracata bineinteles chic si pe tocuri). Ajunsa acasa se pune linistita pe gatit, organizat ca la o emisiune TV, pentru o masa in jurul careia se va strange toata familia si vor manca fara mofturi toate legumele (desi asocierea intre "fara mofturi"si "legume" este mai degraba utopica). Cred ca ma uit prea mult la televizor...
Realitatea este ca nu am nicio piata in apropiere iar atunci cand, foarte rar, mi se intampla sa ajung intr-o piata, cumpar exagerat de multe legume si fructe, ca sa compensez. Ajunsa acasa le pun in frigider dar nu am timp sa le gatesc. Cand, in sfarsit, am timp, dupa ce descopar ca nu mai sunt bune decat o parte din ele, ma apuc de treaba ca in desenele animate cu Popeye si Olive: cu o mana pe cratita, cu una pe fierul de calcat si cu piciorul legan copilul :)
Ei bine, intr-o buna zi am trecut pe langa un magazin de legume. Nu era acelasi lucru ca o piata dar era "the best next thing", asa ca am intrat. Acolo am gasit spanac (spanac romanesc, autentic, cu buruieni si floricele printre frunze). Pentru ca de obicei ratez legumele sezonului, am zis ca de data aceasta trebuie neaparat sa cumpar spanac.
Nefiind mare fan al spanacului m-am tot gandit cum sa-l gatesc astfel incat sa-l mananc cu placere. Si mi-a venit ideea de a face o tarta cu spanac, idee care s-a dovedit excelenta (la fel ca si tarta). Este o tarta cu spanac foarte simplu de facut. Are un strat subtire de aluat, spanac sotat cu ceapa verde si putina branza gorgonzola pentru o aroma speciala. Trebuie sa incercati acesta tarta cu spanac.
Ingrediente aluat:
- 100 g unt
- 200 g faina (eu am folosit faina tip 650)
- 1/2 lingurita sare
- 1 ou
- 1 lingura lapte rece (sau apa)
- 600 g spanac proaspat (doar frunzele sau 1.5 Kg cu totul) sau congelat
- 2 linguri ulei de masline
- 3 fire de ceapa verde, tocate marunt
- 3-4 catei de usturoi, tocati marunt
- 1/2 lingurita nucsoara macinata
- 80 g branza gorgonzola, taiata cubulete
- 40 g muguri de pin
Cum se prepara aluatul pentru tarta:
- Se taie untul cubulete si se pune pentru 10 minute in congelator;
- Se amesteca faina si sarea;
- In robot se mixeaza faina cu untul scos din congelator pana cand arata ca un pesmet. Se adauga oul si laptele si se mai mixeaza putin, pana cand incepe sa se lege;
- Se pune aluatul pe blatul de lucru infainat si se aduna cu mana cat sa se formeze o bila. Se infasoara in folie de plastic si se pune in frigider pentru 30 de minute;
- Se scoate aluatul din frigider, se pune pe blatul de lucru infainat, se intinde, se pune in forma de tarta si se inteapa cu furculita. Se pune in congelator pentru 30 de minute.
- Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
- Se scoate aluatul din congelator, se coace orb pentru 15 minute si apoi se mai coace normal pentru inca 10 minute. Se adauga umplutura de mai jos ,se presara deasupra cubuletele de branza gorgonzola si mugurii de pin si se se mai coace 10 minute.
Cum se prepara umplutura de spanac:
- Daca se foloseste spanac congelat, se trece direct la pasul urmator. Daca se foloseste spanac proaspat, se pune o oala cu apa si sare la fiert. Se curata si se spala spanacul. Cand apa clocoteste se adauga spanacul si se lasa 3-4 minute pana se inmoaie apoi se scoate si se scurge intr-o strecuratoare;
- Se pune uleiul intr-o cratita pe foc, se adauga ceapa si se lasa la foc mic-mediu, amestecand din cand in cand pentru 5 minute;
- Se adauga spanacul, usturoiul, nucsoara, sarea si piperul si se mai tine la foc mediu, amestecand din cand in cand, circa 10 minute (pana cand se evapora apa);
- Se adauga spanacul in forma pentru tarta.
O tarta cu spanac si branza gorgonzola foarte buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu