luni, 22 iulie 2013

Dulce de leche (caramel sau dulceata de lapte)

Dulce-de-leche

Aceasta este cea mai simpla metoda de a face dulce de leche. Aproape ca nu aveti nimic de facut, se face singur. Metoda am gasit-o intr-una din cartile lui Jamie Oliver ("La masa cu Jamie").
Dulce de leche este un desert foarte popular in America de Sud si se face prin caramelizarea laptelui condensat. Are gustul asemanator caramelelor cu lapte pe care le mancam cand eram mici si este foarte, foarte bun. Se gaseste si la noi sub numele de "dulceata de lapte" insa eu am cumparat o data un borcan cu o astfel de dulceata si nu mi-a placut: era zaharisita si subtire. Poate ca la dulceata de lapte se foloseste o alta metoda de preparare sau poate nu am nimerit eu marca potrivita dar nici nu mai vreau sa incerc alta data. Spre deosebire de dulceata de lapte cumparata, dulce de leche pe care il puteti prepara voi din lapte condensat este foarte fin, cremos si cu gust pronuntat de caramel.

Ca sa faceti dulce de leche aveti nevoie de o conserva cu crema de lapte condensat (nu lapte condensat simplu ci crema). Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti conserva nedesfacuta intr-o oala cu apa astfel incat sa fie acoperita cu apa (puneti sub conserva un servet de bucatarie ca sa nu zdrangane tot timpul cat va fierbe). Puneti oala la fiert la foc mare si cand clocoteste acoperiti-o cu un capac si dati focul mic. O lasati sa fiarba incet timp de 3 ore. Mai verificati din cand in cand sa nu se evapore apa incat sa ramana conserva descoperita pentru ca ar putea exploda.

Dupa ce au trecut cele 3 ore aveti o conserva cu dulce de leche in loc de una cu lapte condensat. O scoateti, o lasati sa se raceasca inainte de a o desface si asta este tot.

Ce puteti face cu ea? Puteti sa mancati caramelul ca atare (este atat de bun!) sau il puteti folosi la briose sau la inghetata. Inghetata cu dulce de leche este absolut delicioasa. O sa revin cu reteta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu