sâmbătă, 30 mai 2020

Inghetata cu ciocolata (putin zahar)

Inghetata ciocolata delicioasa cu putin zahar

Cauti o inghetata cu ciocolata care sa fie gustoasa si in acelasi timp sa fie cat mai sanatoasa? O inghetata cu ciocolata pe care sa o poti da copiilor? Aceasta inghetata de ciocolata este o imbinare perfecta intre un gust delicios si o cantitate minima de zahar.

Pentru ca vremea s-a incalzit, am pus din nou aparatul pentru inghetata in functiune. Folosesc un aparat de inghetata marca Carrefour care trebuie tinut in congelator intre 8 si 24 de ore inainte de a prepara inghetata.
La cerintele copiilor, prima pe lista este inghetata cu ciocolata. Reteta pe care o fac eu este inspirata din cartea The Perfect Scoop a lui David Lebovitz insa am facut cateva modificari pentru a o face mai sanatoasa. Una dintre modificari este scaderea semnificativa a zaharului prin inlocuirea partiala cu extractul de Stevia. Nu am scos zaharul complet din reteta deoarece:
(1) extractul de Stevia are un gust dulce diferit de al zaharului si nu il poate inlocui in totalitate fara sa afecteze gustul final;
(2) zaharul are rolul lui in obtinerea unei texturi cremoase a inghetatei.

Uneori injumatatesc cantitatea de zahar folosita si inlocuiesc cealalta jumatate cu indulcitor pe baza de Eritritol si Stevia. Am inceput sa folosesc doar de putin timp un astfel de indulcitor. Sunt reticenta la folosirea indulcitorilor, cu exceptia extractului de Stevia care este considerat un indulcitor sigur. Dupa ce m-am documentat insa despre Eritritol nu am gasit nimic referitor la efecte secundare nedorite, cu exceptia faptului ca poate avea efect laxativ daca este consumat in cantitati mari (mai mult de 50 g).

Imi place foarte mult la aceasta reteta de inghetata faptul ca, inca din primul moment in care o scoti din aparatul de inghetata, este bine intarita si poate fi mancata, fara sa fie nevoie sa fie tinuta suplimentar in congelator.

Ingrediente pentru 4 portii (400 ml de compozitie in forma lichida):

    Ingrediente pentru inghetata ciocolata cu putin zahar
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • 10-15 g cacao (pentru copii, se poate exclude)
  • 50 g ciocolata neagra, rupta in bucatele
  • 100 ml lapte integral
  • 40 g zahar (sau 20 g zahar + 20 g indulcitor pe baza de Eritritol si Stevia*)
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 galbenusuri mari
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau un alt alcool)
  • 10 picaturi stevia (am folosit Dulce de stevie de la Dacia Plant)

* Eu am gasit indulcitorul pe baza de Eritritol si Stevia comercializat sub denumirea de Green Sugar sau Sweet and Safe.

Modalitate de preparare:
  • Se pune smantana intr-o craticioara cu fund gros si se da in clocot. Daca adaugati si cacao, acum este momentul sa o amestecati bine cu smantana. Dupa ce smantana a clocotit, se mai lasa la foc mic inca 30 de secunde, amestecand continuu.
  • Se da deoparte craticioara, se adauga in smantana ciocolata rupta in bucati si se amesteca pana cand ciocolata s-a topit si amestecul este omogen.
  • Separat, intr-un castron, se mixeaza galbenusurile (este suficient doar cateva secunde, nu le facem spuma).
  • Se pune si laptele intr-o craticioara cu fund gros, impreuna cu zaharul si sarea, si se incalzeste pe foc mediu, amestecand continuu, pana pana cand zaharul si sarea s-au topit.
  • Se toarna amestecul de lapte cald peste oua, in fir subtire, amestecand continuu pentru a nu se coagula ouale.
  • Amestecul de lapte si oua se pune din nou in craticioara, la foc mic, si se amesteca pana cand incepe sa se ingroase (cateva minute, nu dureaza mult).
  • Se ia de pe foc si se combina cu amestecul cu ciocolata, omogenizandu-se bine, apoi se lasa sa se raceasca.
  • Se adauga extractul de vanilie si picaturile de stevia, se amesteca bine si apoi se pune in frigider pentru 4-12 ore. Inainte de a fi pusa in aparatul pentru inghetata, compozitia se mai tine la congelator pentru 5 minute astfel incat sa se intareasca mai repede si mai bine in aparatul pentru inghetata.
In timp ce aparatul de inghetata mixeaza compozitia, puteti adauga bucatele mici de ciocolata,  de biscuiti sau nuci/alune tocate.

Nu omiteti extractul de vanilie (sau un alt alcool daca nu aveti extract de vanilie). Acesta ajuta ca inghetata sa nu formeze cristale de gheata si sa fie fina chiar si cand se intareste. Si sarea are rolulul ei si nu trebuie omisa.

Daca nu o consumati pe toata imediat dupa ce ati facut-o, atunci o puteti pastra la congelator. Inghetata de ciocolata se va intari insa nu va forma cristale de gheata. Este suficient sa o scoateti din congelator si sa o puneti in frigider cu circa 10 minute inainte de a o servi. Sau o puteti tine la temperatura camerei si va deveni din nou moale si cremoasa.

Daca o incercati, mi-ar placea sa imi trimiteti parerile voastre.

Va recomand sa incercati si inghetata Cappuccino cu ciocolata neagra. Gustul de cafea cu lapte se imbina perfect cu ciocolata amaruie. Este delicioasa!

Inghetata ciocolata cu putin zahar inspiratie David Lebovitz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu