miercuri, 16 august 2017

Crumble cu mere si migdale (fara zahar, fara gluten)

Crumble cu mere, migdale si cereale (fara zahar, fara gluten)

Placinta cu mere este unul dintre dulciurile la care pofteam de cand am renuntat la gluten. Va scriu astazi despre o alternativa fara zahar si fara gluten pe care am gasit-o pentru a inlocui placinta cu mere - o alternativa sanatoasa. Este un "crumble" cu mere, adica "mere coapte cu cereale". Nu am folosit deloc zahar, doar cateva picaturi de Stevia la umplutura de mere. Mi se pare insa ca dulceata gustului vine de la stafide, asa ca puteti omite Stevia daca nu aveti. Daca sunteti obisnuiti cu excluderea zaharului din dieta, gustul final vi se va parea suficient de dulce. Daca nu, vi se va parea dulce-acrisor.
Cantitatea de mere este maricica, se poate face si cu mai putine mere, insa mie imi place asa.


Crumble cu mere, migdale si cereale (fara zahar, fara gluten)


Ingrediente umplutura de mere:

  • 6 mere (cca. 800 g mere rase)
  • 30 ml apa (2 linguri)
  • 25 picaturi Stevia
  • 5-6 picaturi ulei esential de lamaie sau coaja rasa de la 1/2 lamaie bio
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 60 g stafide aurii
  • 7-10 g ghimbir ras
Spalati merele, scoateti cotoarele si apoi tăiați merele in bucățele mici sau radeti-le pe răzătoare sau la robot, cum preferati.
Am folosit mere bio asa ca nu le-am mai decojit, este mai simplu asa. In plus, coaja nu deranjeaza cu nimic, nu dauneaza nici texturii, nici gustului si in coaja se pastreaza cele mai multe vitamine si minerale. O sa spuneți ca, dupa coacere la cuptor, ele vor fi oricum distruse. Nu este asa in totalitate.  Nu toate vitaminele si mineralele se distrug la caldura.
Intr-un pahar cu 30 ml apa se pun picăturile de Stevia, 5 picaturi ulei esențial de lămâie (sau coaja de lămâie), se amesteca, apoi se toarna peste mere. Se presara deasupra scortisoara, stafidele si ghimbirul si se amesteca bine. Ghimbirul este un super-aliment, merita sa-l adaugati oriunde puteți. Punem merele in vasul pentru copt (preferabil din sticla sau ceramica).
Nu este nevoie sa caliti merele in prealabil, nu vor lasa apa. Dar daca le preferati mai moi atunci caliti-le cateva minute. Si nici nu este necesar sa ungeti forma cu unt pentru ca facem un 'crumble', nu o tarta.


Mere rase in vas de sticla pentru Crumble de mere


Acum ne apucam de crumble. Aici eu cred ca "the sky is the limit" pentru ca puteti folosi orice cereale si fainuri vreti (mai putin cele din leguminoase). Eu le folosesc pe cele de mai jos, insa daca imi lipseste una dintre ele o inlocuiesc cu altceva. Imi place sa adaug seminte de in pentru ca raman crocante.
Reteta originala de 'crumble' contine mai mult unt. Eu am inlocuit insa o parte semnificativa de unt cu ou. In felul acesta am scazut caloriile si grasimile si am adaugat proteine.

Ingrediente pentru 'crumble':

  • 70 g fulgi de ovaz fara gluten
  • 50 g faina de migdale
  • 35 g fulgi de migdale
  • 25 g faina de hrisca
  • 20 g seminte de in
  • 1 ou mic-mediu
  • 50 g unt topit

Crusta de crumble crocanta din cereale, migdale si seminte de in, fara gluten si fara zahar

Se incinge cuptorul la 170 grade Celsius. Se amesteca ingredientele uscate. Se adauga oul batut, untul topit si se amesteca. Se presara aluatul rezultat, in firimituri, deasupra merelor si se pune la cuptorul incins pentru 30-35 minute.

Va recomand sa o incercati. Este foarte rapid de facut si reprezinta o varianta foarte sanatoasa de desert si chiar un mic-dejun delicios. De cand am descoperit reteta aceasta, am facut-o deja de 5 ori, si de fiecare data dispare la fel de repede...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu