Nu am inteles insa cine este tipul si de ce este atat de important asa ca am lasat-o balta. Asta pana cand, pe alt blog care imi place, il gasesc din nou mentionat. M-am gandit ca daca si acolo l-am gasit atunci inseamna ca eu am ratat ceva din bibliografia blogger-ilor culinari. O noua incercare de iluminare folosind wikipedia a esuat asa ca am lasat-o balta, din nou.
Dar, in timp ce cautam niste carti pe www.elefant.ro, dau fix peste cartea din titlu. Nu era tocmai ieftina, pentru o carte despre care nu stiam nimic ci doar vroiam sa vad despre ce este vorba, dar am cumparat-o.
Cartea a fost pentru mine o surpriza frumoasa. Este o carte pentru oricine, pasionat sau nu de gastronomie, chiar daca este scrisa de un chef. Ea prezinta o scurta biografie a autorului, scrisa cu mult umor si autoironie - iar viata lui Anthony Bourdain este departe de a fi plictisitoare. In plus, prezinta si o perspectiva sincera asupra a ce inseamna sa fii chef, dincolo de imaginea idealizata a bucatarului vedeta care are show pe food network.
Cartea divulga si secrete din spatele "scenei" insa majoritatea sunt de bun simt si nu cred ca cineva chiar isi inchipuie ca mancarea de la restaurant este ca acasa sau ca bucatarii sunt exemple de etica profesionala. La restaurante functioneaza principiul "nimic nu se arunca, totul se transforma" (meniul zilei va spune ceva?) si principiul "gustul conteaza mai mult decat sanatatea clientului" iar bucatarii sunt acolo, in principal, pentru a castiga bani. Cert este ca, de acum, ma voi gandi de doua ori inainte de a merge la un brunch. Dupa ce cititi cartea veti intelege de ce...
O idee care mi-a placut foarte mult din carte, si care zdruncina putin pornirile mele gastronomice, este ca cea mai buna mancare este mancarea facuta acasa, din ingrediente putine dar de calitate. Asta nu inseamna ca nu trebuie si putin divertisment culinar din cand in cand si ca nu trebuie sa incerci chestii mai complicate cu fel de fel de mirodenii sau cu multe ingrediente rarisime. Este frumos sa faci asta, insa energia trebuie canalizata spre a gati simplu si a alege ingrediente de calitate.
Va recomand sa o cititi. Este o carte amuzanta care se citeste usor si care te prinde inca de la primul paragraf.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu