duminică, 23 august 2020

Gem de zmeura rapid, cu putin zahar

Felie de paine cu unt si gem de zmeura
Pentru ca incerc sa reduc consumul de zahar cat de mult pot, atat pentru mine cat si pentru copii, nu fac gem sau dulceata foarte des. Daca am zmeura proaspata prefer sa o mananc ca atare sau, daca am prea multa, sa o congelez. Ajung insa si in situatii in care am mancat atat de multa zmeura incat ma doare burta si nu mai am nici spatiu in congelator. Doar in aceste situatii imi calc pe suflet si fac un delicios gem de zmeura. Este incredibil de aromat! Imi place la nebunie cum miroase in casa dupa ce gemul de zmeura este gata. Nu fac dulceata de zmeura deoarece necesita o cantitate prea mare de zahar. Prefer gustul dulce-acrisor al gemului, spre deosebire de gustul dulce excesiv pe care il are dulceata de zmeura. Putem spune ca este un gem de zmeura dietetic.

Asa cum scrie si in titlul retetei, este vorba despre un gem de zmeura rapid, care va fi gata in 10 minute si va fi la fel de rezistent in timp ca si cel care sta pe foc mai mult timp (pentru a-l pastra mai mult timp trebuie sa sterilizati borcanele cu gem dupa ce este gata; am scris la sfarsitul articolului cum se sterilizeaza borcanele cu gem sau cu dulceata). In plus, atat reteta cat si metoda de preparare sunt foarte simple. Nu este nevoie sa aveti termometru pentru dulceata sau sa puneti ingredientele intr-o anumita ordine.

Borcan cu gem de zmeura
Durata prepararii gemului: 10 minute

Portii: 2 borcane de 400 grame (si va mai inca ramane putin in plus, cat sa guste toata lumea bunatatea de gem de zmeura)

Ingrediente:

  • 1 Kg zmeura proaspata sau decongelata
  • 200 g zahar
  • sucul de la o lamaie

Se pun toate ingredientele intr-o oala, pe foc mediu-iute, si se amesteca continuu pentru 10 minute sau, daca il doriti mai gros, pentru 15 minute. Intensitatea focului trebuie sa fie mai mare, astfel incat apa sa se evapore cat mai repede. Daca veti amesteca continuu, gemul de zmeura nu se va lipi si veti grabi si evaporarea. Intensitatea focului o reglati in functie de cat de departe sar stropii de gem: daca stropii raman in oala atunci puteti da focul mai tare, daca stropii sar in afara oalei atunci il dati mai incet.

Aceasta este tot ce aveti de facut! Simplu si rapid. In 10 minute veti avea o aroma minunata in bucatarie si un gem de zmeura gustos care merge excelent cu clatite, cu o felie de paine si unt sau ca topping peste cel mai cremos Cheesecake.

Borcan cu gem de zmeura

Cum sterilizez borcanele cu gem de zmeura?

  • folosesc borcane si capace curate
  • pun borcanele pe o tava de metal
  • dupa ce gemul de zmeura este gata, il las cateva minute si apoi il torn in borcane
  • acopar borcanele cu capace si pun tava cu borcane cu gem in cuptor
  • pornesc cuptorul la 110 grade Celsius. Din momentul in care s-a incins cuptorul, cronometrez 30 de minute apoi sting cuptorul si las borcanele acolo
  • peste cca.6-12 ore, pornesc din nou cuptorul la 110 grade Celsius pentru 30 minute. De data aceasta cronometrez minutele din momentul in care pornesc cuptorul si nu de cand s-a incins. Dupa ce sting cuptorul, las borcanele cu gem acolo pana cand se racesc si le pot muta in spatiul de depozitare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu