Asa cum scrie si in titlul retetei, este vorba despre un gem de zmeura rapid, care va fi gata in 10 minute si va fi la fel de rezistent in timp ca si cel care sta pe foc mai mult timp (pentru a-l pastra mai mult timp trebuie sa sterilizati borcanele cu gem dupa ce este gata; am scris la sfarsitul articolului cum se sterilizeaza borcanele cu gem sau cu dulceata). In plus, atat reteta cat si metoda de preparare sunt foarte simple. Nu este nevoie sa aveti termometru pentru dulceata sau sa puneti ingredientele intr-o anumita ordine.Durata prepararii gemului: 10 minute
Portii: 2 borcane de 400 grame (si va mai inca ramane putin in plus, cat sa guste toata lumea bunatatea de gem de zmeura)
Ingrediente:
- 1 Kg zmeura proaspata sau decongelata
- 200 g zahar
- sucul de la o lamaie
Se pun toate ingredientele intr-o oala, pe foc mediu-iute, si se amesteca continuu pentru 10 minute sau, daca il doriti mai gros, pentru 15 minute. Intensitatea focului trebuie sa fie mai mare, astfel incat apa sa se evapore cat mai repede. Daca veti amesteca continuu, gemul de zmeura nu se va lipi si veti grabi si evaporarea. Intensitatea focului o reglati in functie de cat de departe sar stropii de gem: daca stropii raman in oala atunci puteti da focul mai tare, daca stropii sar in afara oalei atunci il dati mai incet.
Aceasta este tot ce aveti de facut! Simplu si rapid. In 10 minute veti avea o aroma minunata in bucatarie si un gem de zmeura gustos care merge excelent cu clatite, cu o felie de paine si unt sau ca topping peste cel mai cremos Cheesecake.
Cum sterilizez borcanele cu gem de zmeura?
- folosesc borcane si capace curate
- pun borcanele pe o tava de metal
- dupa ce gemul de zmeura este gata, il las cateva minute si apoi il torn in borcane
- acopar borcanele cu capace si pun tava cu borcane cu gem in cuptor
- pornesc cuptorul la 110 grade Celsius. Din momentul in care s-a incins cuptorul, cronometrez 30 de minute apoi sting cuptorul si las borcanele acolo
- peste cca.6-12 ore, pornesc din nou cuptorul la 110 grade Celsius pentru 30 minute. De data aceasta cronometrez minutele din momentul in care pornesc cuptorul si nu de cand s-a incins. Dupa ce sting cuptorul, las borcanele cu gem acolo pana cand se racesc si le pot muta in spatiul de depozitare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu