Asta am facut eu: o tarta creatie proprie pe principiul "sa radem tot ce nu mai vrem sa mancam ca atare". Cantitatile si ingredientele folosite sunt ce am avut eu in casa dar puteti sa le schimbati in functie de caz incercand sa ramaneti cat mai aproape de proportiile recomandate. Pe langa faptul ca scapi de "vechituri" tarta nu trebuie coapta si se face foarte repede.
Ingrediente blat de biscuiti (strat 1):
- unt 100 g
- biscuiti 240 g (cozonac, fursecuri, biscuiti vechi)
Proportia recomandata: 200g biscuiti, 80 g unt
Ingrediente ganache de ciocolata (strat 2):
- ciocolata 250 g (bomboane de ciocolata, praline, ciocolata neagra)
- smantana dulce pentru frisca 200 ml
- unt 20 g
- optional: stafide dupa preferinta (in cazul in care aveti ca mine vreo punga desfacuta pe care vreti sa o "lichidati")
Proportia recomandata: 100 g ciocolata, 100 ml smantana, 10 g unt
Ingrediente crema de vanilie (strat 3):
- 3 galbenusuri
- 70 g zahar
- 350 ml lapte
- 45 g faina
- 1/2 baton vanilie (doar semintele) sau 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru ornat: ciocolata rasa sau nuca macinata
Cum se prepara blatul de biscuiti:
Se topeste untul (la foc mic sau la microunde).Se faramiteaza in robot biscutii.
Se amesteca biscutii cu untul topit apoi se preseaza pe fundul unei forme antiaderenta pentru tarta (preferabil cu peretii detasabili). Daca aveti prea mult blat puneti si pe marginile formei. Va puteti ajuta de fundul unui pahar pentru a presa mai bine.Se pune la frigider pana cand este gata stratul al doilea.
Se pune smantana intr-o craticioara la foc mic. Se adauga ciocolata rupta bucati si untul taiat bucati. Se amesteca pana cand ciocolata si untul s-au topit si amestecul este omogenizat (dar nu se da in clocot).
Se toarna peste primul strat de biscuiti. Daca vreti acum puteti presara si stafidele. Dupa ce s-a racit putin se pune in frigider pana cand este gata stratul al treilea.
Cum se prepara crema de vanilie:
Se freaca bine galbenusurile cu zaharul. Se adauga faina si se amesteca, apoi laptele si se amesteca din nou. Se pune amestecul pe foc mic, se adauga vanilia si se amesteca pana cand se ingroasa (cu cat o tineti mai mult pe foc cu atat se va intari mai mult; dar nu o tineti mai mult decat momentul in care a inceput sa faca bule).
Daca o sa aiba cocoloase trebuie trecuta printr-o strecuratoare. Pentru ca eu nu am mai vrut sa fac pasul asta am pus-o peste stratul de ciocolata asa cum era, cu cateva cocoloase care nu se simt la gust dar care sunt inestetice. Asa ca musai sa o decorati cumva: ciocolata rasa, nuca macinata sau eventual felii de banana (exact inainte de a o servi).
Se tine la rece pana se intareste bine atat ciocolata cat si crema de vanilie - cred ca minim 2h (eu am tinut-o la frigider peste noapte).
Foooooarte buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu