Acum un an, am cautat destul de mult reteta acestei prajituri si am gasit cu greu una care sa fie pe placul meu: adica sa iasa o prajitura buna si sa fie simplu de facut :) Am gasit, in final, o astfel de reteta pe blogul lui Adi Hadean, insa am simplificat-o putin.
Imi place textura ei, pentru ca nu este pufoasa sau siropoasa insa este frageda, iar combinatia de miere, lapte si nuca ii da intr-adevar o aroma inedita.
Aveti nevoie de crema de lapte condensat pentru aceasta reteta. Eu l-am comandat de la delatte, dar acum se gaseste si la Bacania Veche sau in hipermarket-uri. Atentie, sa fie crema de lapte si nu doar simplu lapte condensat!
Ingrediente foi:
- 120 g miere
- 60 g unt
- 2 oua
- ¼ lingurita sare
- 1 lingurita praf de copt
- 400 g faina
Ingrediente crema si topping:
- 400 g crema de lapte condensat
- 3 oua
- 60 g unt
- 130 g nuci macinate (sau combinatie de nuci, alune de padure, migdale)
Modalitate preparare foi:
- Mierea si untul se pun intr-o craticioara la foc mic si se tin pana cand untul s-a topit, amestecand din cand in cand.
- Separat, se bat ouale cu ¼ lingurita de sare si cu praful de copt.
- Se adauga treptat amestecul de unt peste oua si se incorporeaza bine cu o lingura.
- Se adauga treptat faina, cate ¼ din cantitate si se amesteca bine. Spre final, se ajusteaza cantitatea de faina in functie de consistenta aluatului. Trebuie sa rezulte un aluat elastic, dar suficient de tare incat sa poata fi intins. Daca este prea moale se mai adauga faina iar daca este prea tare se mai inmoaie cu lapte. Aluatul nu trebuie framantat prea mult (3-4 minute). Trebuie sa arate cam asa:
- Se incalzeste cuptorul la 180°C.
- Se intind 3 foi si se coc fiecare cate 5 minute, dupa care se racesc pe un gratar.
- Laptele se pune intr-o craticioara cu fund gros si se incorporeaza ouale, unul cate unul.
- Se pune craticioara la foc mic si se adauga untul, amestecand circa 6 minute pana cand crema incepe sa se ingroase.
- Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.
- Se unge fiecare foaie cu crema. Ultima foaie trebuie sa fie si ea unsa cu crema. Se presara deasupra nucile macinate. Se lasa la rece, acoperita cu o hartie pentru copt si cu o greutate, pentru cel putin 8 ore inainte de a fi servita.Va deveni astfel mult mai frageda, dar nu se va inmuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu