Este prima data cand o fac si asta pentru ca aveam niste caise congelate cu care vroiam sa fac o prajitura (din motive de spatiu in congelator). Acum, dupa ce am facut-o, imi dau seama ca daca as fi avut caise proaspete ar fi iesit muuult mai buna. Dar o sa o mai repet cu siguranta la vara. Pe de alta parte, din caise congelate nu cred ca ar fi mers o alta varianta de prajitura. Nu este o idee buna sa congelezi caise daca vrei sa le folosesti ca atare ci mai degraba daca le vei folosi prelucrate putin inainte (de exemplu scazute pe foc mic cu putin zahar - adica un fel de gem).
Ingrediente aluat:
- 100 g unt
- 200 g faina
- 25 g zahar pudra
- ¼ lingurita sare
- 1 ou
- 110 g migdale crude (eu am folosit cu tot cu coaja)
- 100 g unt moale la temperatura camerei
- 100 g zahar
- 1 ou
Topping: 10 caise taiate pe jumatate si optional fulgi de migdale pentru ornat
Aluatul este clasicul Pâte Sucrée pentru tarta dulce pe care eu il fac foarte simplu si rapid folosind robotul de bucatarie si o metoda inspirata in principal de Gordon Ramsay.
- Se taie untul cubulete si se pune la congelator pentru 10 minute.
- In robot se amesteca putin faina, zaharul si sarea.
- Se adauga untul si se mixeaza pana cand aluatul seamana cu pesmetul (cca. 20 secunde).
- Se adauga oul si se mai mixeaza pana cand incepe sa se lege putin. Nu este un aluat moale asa ca nu va asteptati sa scoateti coca gata facuta din robot insa il mixati pana cand va dati seama ca degeaba insistati pentru ca nu se va lega mai mult de atat (cca. 1 minut).
- Presarati putina faina pe masa de lucru si turnati amestecul pe masa. Adunati-l si framantati-l putin cu mana pana il uniti intr-o bila. Dar nu mult, ca sa nu se topeasca untul de la caldura mainilor. Se va uni foarte repede, nu va ia nici macar 1 minut.
- Il acoperiti si il puneti in frigider pentru 30 minute.
- Se mixeaza migdalele cu 1-2 linguri din cantitatea de zahar pana devine ca o faina (de fapt este cam dificil sa il aduceti la starea de faina fara o ustensila profesionista asa ca mai bine spus cat de fin poate robotul vostru). Inainte de a-l face foarte fin opriti-va putin si luati 1 lingura de amestec si puneti-l deoparte pentru a-l presara peste caise la final.
- Intr-un castron se mixeaza untul cu zaharul pana cand amestecul devine cremos.
- Se adauga faina de migdale si apoi oul si se mixeaza bine.
- Se pune in frigider pana cand o vom folosi.
- Se scoate aluatul din frigider, se intinde si se pune intr-o forma de tarta. Eu am folosit o forma antiaderenta pe care nu trebuie sa o ungeti si nici nu este nevoie sa aiba peretii detasabili pentru ca aluatul va iesi foarte usor din orice forma la cat unt are...
- Se inteapa cu furculita (am descoperit ca tacamurile de plastic pentru copii sunt ideale pentru operatiunea asta pentru ca nu zgarie forma) si eventual puteti presa dintii furculitei pe toata marginea tartei ca sa arate mai bine la final.
- Se pune in congelator pentru 30 minute.
- Se preincalzeste cuptorul la 180°C (eu am reglat sa vina caldura doar din partea de jos).
- Se scoate forma din congelator, se pune in ea crema frangipane si apoi caisele cu partea taiata in sus. Desi crema pare putina ea o sa creasca. Puteti orna jumatatile de caisa cu migdalele pastrate si in jurul lor cu fulgi de migdale sau cu putin zahar brun sau scortisoara.
- Se tine la cuptor (in partea de mijloc-jos) pentru 50 minute pana cand crema creste si se intareste dar ramane moale inauntru iar aluatul s-a facut. Dupa primele 10 minute scadeti temperatura la 170°C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu