Cuvintele nu isi au rostul, trebuie sa il incercati. Rezultatul o sa va placa la nebunie. Si trebuie sa urmati pasii intocmai cum sunt descrisi mai jos, pentru ca fiecare pas are rostul lui. It's science!
Cateva explicatii pentru cei sceptici (asa, ca mine):
- Pentru ca este o crema pe baza de oua, care nu contine amidon pentru ingrosare, este nevoie de o temperatura mai mica pentru a se coagula asa cum trebuie. Apa fiarta, din jurul formei de copt, ajuta la pastrarea unei temperaturi constante de 100°C in jurul cremei. Altfel, exista riscul sa se coaca prea tare si rezultatul nu o sa va placa.
- Incorporarea oualor, unul cate unul, ajuta la obtinerea unei texturi fine. Daca ati pune toate ouale odata, atunci amestecul ar avea o consistenta prea lichida si vor ramane cocoloase.
Ingrediente strat 1:
- 200 g biscuti digestivi, zdrobiti
- 80 g unt topit
- 200 ml smantana pentru frisca
- 400 g cremă de brânză simplă (Philadelphia sau Almette)
- 150 g zahar
- 3 oua (150g)
- Optional: 60 ml lichior Amaretto
- 1 lingura extract de vanilie
- ¼ lingurita sare
- 400 g smantana fermentata
Modalitate preparare strat 1:
- Se unge forma pentru copt cu unt, iar fundul formei se acopera cu foaie de copt (altfel nu veti putea scoate tarta). NU folositi o forma de tarta cu fund detasabil, pentru ca blatul de biscuiti se va inmuia de la apa fiarta in care trebuie pusa forma;
- Se amesteca biscutii cu untul topit si apoi se presara amestecul in forma de tarta. Se taseaza bine cu fundul unui pahar;
- Se incinge cuptorul la 180°C;
- Se pun 2 litri de apa la fiert;
- Se pune smantana pentru frisca in congelator pentru 5 minute;
- Se mixeaza crema de branza cu zaharul pana cand amestecul devine cremos, fara cocoloase;
- Se adauga ouale, unul cate unul, batand bine dupa fiecare;
- Se adauga lichiorul, sarea si vanilia si se mixeaza;
- Se incorporeaza si smantana, folosind o spatula;
- Se mixeaza frisca pana cand se intareste bine si se incorporeaza usor, cu o spatula, in amestecul de mai sus;
- Se toarna amestecul in forma, avand grija sa nu existe bule de aer la suprafata. Altfel, acestea se vor colora inestetic dupa coacere;
- Se ia un vas mai incapator decat forma de tarta, se pune pe fundul lui un prosop de bucatarie impaturit, se pune forma de tarta in vas - pe prosop - si apoi se pune in cuptor pe cel mai de jos raft;
- Se toarna apa fierbinte in vasul mai mare, cat sa se inalte 2.5 cm;
- Se inchide cuptorul si se coace pentru 45-50 minute fara sa se deschida usa cuptorului (NU o coaceti mai mult, chiar daca vi se pare nefacuta);
- Dupa ce s-a copt, prajitura se mai lasa in cuptor timp de 1 ora apoi se refrigereaza peste noapte si se muta pe un platou a 2-a zi, trecand un cutit pe margine (daca nu iese usor puteti incalzi fundul formei).
Se serveste cu topping de dulceata rapida de zmeura, capsune sau fructe de padure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu